Alumni

data ultimei actualizări: 18-11-2013

Această pagină este dedicată absolvenților liniilor noastre de studiu, fie ele de licență sau de masterat.

În cele ce urmează, câțiva dintre ace;tia îşi prezintă experienţa lor în cadrul Departamentului de Relații Internaționale și Studii Europene și modul în care le-a influențat cariera. Listele complete cu absolvenții fiecărei specializări le găsiți în partea de jos a acestei pagini.

Baidic Robert Paul

Şef serviciu, Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte, Consiliul Judetean Bihor

Baidoc-Robert-PaulPentru mine RISE a însemnat mai mult decât o facultate unde accentul este pus doar pe teorie. A însemnat o specializare unde teoria se îmbină cu metode de predare interactive, cu profesori bine pregătiți, cu module de practică și cu șansa de a participa la schimburi de experiență în străinătate. Toate acestea îți dau posibilitatea să iți faci o viziune cât mai realistă și concretă despre posibilitățile de carieră existente și despre pașii ce trebuie urmați pentru a ajunge acolo unde îți dorești. Este o specializare care îți oferă oportunitățile necesare atât pentru dezvoltarea profesională cât și pentru cea personală.

Mara Bota

Agent achizitii si contractari, Inteva Products Salonta

Mara-BotaMă numesc Mara Bota și am absolvit facultatea de Relatii Internaționale și Studii Europene în 2008, în prezent fiind în curs de finalizare a masteratului de Dezvoltare Regională și Comunicare Instituțională în UE. În paralel lucrez la o multinațională americană din industria de construcție a automobilelor în cadrul departamentului de achiziții și contractări. Funcția mea acolo presupune gestionarea unei părți semnificative din gama largă de furnizori a companiei precum și supervizarea dezvoltării unor proiecte noi, toate acestea activități alcătuind un mediu de lucru dinamic, complex, provocator dar și foarte satisfăcător, într-o echipă foarte frumoasă de profesioniști. Pot spune cu certitudine că aplic foarte multe cunoștințe dobândite în cadrul studiilor mele universitare, de la întrebuințarea limbilor străine – un atu obligatoriu într-un mediu de afaceri internaționale, la cursul de economie internațională – termenii din acest areal îi folosesc zilnic, drept internațional și comunitar, istoria/teoria relațiilor internaționale – utile pentru o înțelegere mai profundă a culturii oamenilor cu care lucrezi, precum și cursul de negociere și protocol – cu o aplicabilitate majoră în domeniul în care profesez. Sunt mândră că fac parte dintre absolvenții RISE și mă consider norocoasă că am reușit să găsesc un loc de muncă unde să-mi pot valorifica potențialul cu ajutorul instrumentelor puse la dispoziție de această facultate tânără, care continuă să evolueze odată cu studenții săi.

Raul Derecichei

Director general, Federatia Patronilor Bihor

Pentru mine experienta anilor de studiu  petrecuti la specializarea de Relatii Internationale si Studii Europene a insemnat acumularea unor cunostinte, competente si deprinderi care stau acum  la baza activitatii mele de zi cu zi.
Indiferent cat de bine suna titulatura acordata acestei specializari, cunostintele, competentele si deprinderile pe care mi le-am insusit pe durata studiilor sunt cele ce ma ajuta sa strec peste obstacolele care se ridica zi de zi in activitatile pe care le desfasor putand sa le depasesc cu tact, diplomatie si perseverenta. Scoala e scena care iti da oportunitatea sa joci …..iar tu (studentul) esti actorul care da suflet meseriei pentru care te pregatesti ca sa devii un profesionist .

Cosmin Pop

Doctorand, UBB, Cluj-Napoca

Studiile urmate la Universitatea din Oradea au constituit temelia carierei mele profesionale; contactul direct cu o mana de oameni extrem de competenti in domeniul lor de activitate mi-a starnit interesul pentru a progresa si a combate obstacolele inerente unui registru provincial de conduita si realitate sociala. Am studiat timp de un an in Franta, prin accesarea unei burse oferite prin Programul Erasmus, iar acum sunt doctorand in cadrul Scolii Doctorale Relatii internationale si studii de securitate, Facultatea de Istorie si Filosofie, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca. Solutia consta in calcularea exacta a prioritatilor si refuzul unei plafonari precoce.

Alexandru Niederhoffer

T-Systems, Debrecen

Studiile efectuate la Faculatetea de Istorie Geografie si Relatii International, si ulterior masterul din domeniu Dezvoltare Regionala si Comunicare Institutional, mi-au fost de mare ajutor in actualul meu loc de munca. Numeroasele conferinte, bursa Erasmus-Leonardo din Spainia, Alicante cat si materiile studiate in timpul studiilor mele la Universitatea din Oradea, m-au facut ca astazi sa pot fi o persoana calculata, deschisa la comunicarea cu diferite culture. In momentul de fata lucrez la ITSH Debrecen, Ungaria, parte a Deutsche Telekom. In cadrul munci mele de zi cu zi am de a face cu multe culture si tipuri de oameni. Comunicare, realizarea de proiecte si coordonarea munci echipei mele sut reflecti a lucrurilor invatate in timpul facultatii.

Mirela Mărcuţ

Doctorand la Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, Romania – An II, Facultatea de Istorie și Filosofie, Școala Doctorală Relații Internaționale și Studii de Securitate

Mirela-MarcutNumele meu este Mirela Mărcuţ şi am absolvit specializarea de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene în anul 2009, făcând parte din cea de-a patra generaţie de absolvenţi ai acestei specializări. Mai mult, am absolvit în cadrul aceleiaşi facultăţi un masterat în Dezvoltare Regională şi Comunicare Instituţională în Uniunea Europeană. Specializarea de Relaţii Internaţionale mi-a deschis porţile şi apetitul pentru bursele în străinătate, fiind beneficiară a două burse Erasmus, de student şi plasament în Grecia şi respectiv Spania.
Specializarea de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene reprezintă combinaţia de care aveam nevoie pentru a mă pregăti pentru piaţa muncii, beneficiind atât de cunoştinţele teoretice acumulate în timpul facultăţii, dar şi experienţa acumulată în cadrul stagiilor de practică şi a burselor în străinătate. Interesul faţă de domeniul fascinant al relaţiilor internaţionale şi diversitatea materiilor şi oprtunităţilor din timpul facultăţii m-au convins că am făcut o alegere bună înscriindu-mă la această specializare.

Mészáros Edina Lilla

Doctorand la Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, Romania – An II, Facultatea de Istorie și Filosofie, Școala Doctorală Relații Internaționale și Studii de Securitate

Meszaros-Edina-LillaMă numesc Mészáros Edina Lilla și sunt absolventa Facultății de Istorie, Geografie, Relații Internaționale și Studii Europene în cadrul Universității din Oradea unde am căpătat o diplomă de Master în Studii Euroregionale și Relații Transfrontaliere (2010) și o diplomă de licență în Relații Internaționale și Studii Europene (2008), iar în prezent sunt doctorandă la UBB Cluj. Alegerea acestei specializări a fost una dintre cele mai bune decizii pe care am luat vreodată, pentru că pe lângă oferta educațională bogată și cadre didactice calificate, mi-a oferit și nenumerate oportunități neprețuite. Printre acestea se numără: școlile de vară, conferințele, plasamentele de studii, internshipurile și diversele simulări naționale și internaționale care toate mi-au lărgit orizontul și m-au pregătit pentru viitorul rol jucat pe piața muncii. Absolvirea specializării RISE mi-a oferit o bază solidă în înțelegerea modului cum funcționează Uniunea Europeană și se face auzită pe scena internațională și în același timp și o carieră, în prezent fiind unul dintre asistenții asociați ai facultății, dându-mi șansa să-mi urmez visele și să ating obiectivele stabilite într-un mediu tănâr, dinamic și profesionist.

Adelina Demian

Resurse umane, Asylum Support Office – Malta

Adelina-DemianRISE, prin denumire, s-a transpus deja in deschiderea carierei mele internaționale. Cele doua burse pe parcursul studiilor, Erasmus-studiu in Scotia si Leonadro-plasament in Franța mi-au deschis noi orizonturi. Pe durata Masteratului, catedra de RISE de la Oradea, care a dat mereu dovada de un înalt nivel de profesionalism si de gândire europeana m-a sprijinit pe durata unui sir de stagii la  Instituțiile Europene: Parlamentul European-Luxembourg, Europol – Olanda, si Banca Europeana de Investiții-Luxembourg. In prezent lucrez in Administrația Europeana in domeniul Resurselor Umane in cadrul EUROPEAN ASYLUM SUPPORT OFFICE, din Malta.

Victor Mincu

Expert Relaţii Internaţionale, Presstrade Romania SRL

Victor-MincuPentru mine, RISE a insemnat o fundatie in ceea ce inseamna munca, gandire constructiva si mentalitate europeana. Catedra RISE m-a indrumat si sprijinit cu profesionalism in formarea mea profesionala iar oportunitatile si experientele oferite s-au transpus in cariera mea.

Lucrez ca expert în relatii externe cu atributii atat in cadrul departamentului de vanzari cat si cel de IT in cadrul firmei Presstrade Romania SRL, o firma romano-germana de comert international.

Adriana Popescu

Expert relaţii externe, SC Emsil Techtrans SRL Oradea

Adriana-PopescuMărturisesc că sunt cu adevărat onorată să descriu în câteva cuvinte cum calitatea de absolvent al specializării Relaţii Internaţionale şi Studii Europene m-a pregătit pentru a face faţă provocărilor şi m-a învăţat să nu ratez oportunităţile. Funcţia de referent relaţii externe se datorează, în mare măsură, principiilor după care se desfăşoară orice activitate în cadrul mai sus menţionatei specializări: cunoaştere, curiozitate, entuziasm, seriozitate şi răbdare. În momentul de faţă, activitatea pe care o desfăşor vizează zona relaţiilor comerciale, de la cerere, ofertă, aprovizionare, achiziţii, contractări, proiecte de marketing şi până la menţinerea şi dezvoltarea relaţiilor cu clienţii, colaboratorii sau furnizorii. Paleta largă de sarcini implică, de fapt, stabilirea de priorităţi, desfăşurarea de cercetări, realizarea de evaluări analitice, luarea de decizii în diferite contexte, identificarea soluţiilor, dar, mai ales, utilizarea termenilor specifici, capacitatea de prezentare şi susţinere argumentată a punctelor de vedere proprii, de a rezolva amiabil probleme, de a comunica şi negocia în variate situaţii. Toate acestea, sunt fără îndoială cunoştinţe, abilităţi şi aptitudini acumulate în timpul cursurilor şi seminariilor, caracterizate de o viziune larg deschisă spre oportunităţi, spre crearea unor spaţii acţionale şi spre dezvoltarea personalităţii umane. În acest fel, curricula acestei specializări, au contribuit la înţelegerea aspectelor care ţin de relaţiile inter-personale, intra-comunităţi şi inter/intra-organizaţionale, care fac posibil lucrul în echipă, menţinerea unor relaţii funcţionale de muncă şi de colaborare într-un cadru multicultural.

Rezumând, aş spune că Relaţiile Internaţionale şi Studiile Europene reprezintă, de fapt, o reală experienţă care schimba perspective şi care poate deschide calea unor oportunităţi imense. Ca absolvent, constat că valoarea acestei specializări rezidă din complexitatea şi diversitatea domeniilor de cunoaştere, din subiectele atinse şi, mai cu seamă, din încrederea transmisă că „avem capacitatea de a schimba sau îmbunătăţi lucrurile”. Doresc să subliniez că dincolo de pregătirea teoretică şi practică oferită, absolvenţii specializării au beneficiat de aportul unor cadre didactice cu pregătire superioară şi, profitând de această ocazie, mulţumesc tuturor profesorilor nu doar pentru calitatea actului didactic, ci şi pentru implicarea şi devotamentul cu care ne-au transmis o parte din cunoaşterea domniilor lor.

Lista absolvenţilor pe an şi specializare:


2012
Relaţii Internaţionale şi Studii Europene (licenţă)
Studii euroregionale şi relaţii transfrontaliere (masterat)
Dezvoltare regională şi comunicare instituţională în UE (masterat)
Securitate Europeană (masterat)

2011
Relaţii Internaţionale şi Studii Europene (licenţă)
Studii euroregionale şi relaţii transfrontaliere (masterat)
Dezvoltare regională şi comunicare instituţională în UE (masterat)
Securitate Europeană (masterat)

2010
Relaţii Internaţionale şi Studii Europene (licenţă)
Comunicare politică, economică şi socială(masterat)
Regional şi euroregional în domeniul administraţiei publice (masterat)
Studii euroregionale şi relaţii transfrontaliere (masterat)
Integrare europeană (masterat)

2009
Relaţii Internaţionale şi Studii Europene (licenţă)
Comunicare politică, economică şi socială(masterat)
Regional şi euroregional în domeniul administraţiei publice (masterat)

2008
Relaţii Internaţionale şi Studii Europene (ultima promoţie de 4 ani de studiu, licenţă)
Relaţii Internaţionale şi Studii Europene (3 ani de studiu, licenţă)
Comunicare politică, economică şi socială(masterat)
Relaţii transfrontaliere (masterat)
Regional şi euroregional în domeniul administraţiei publice (masterat)

2007
Relaţii Internaţionale şi Studii Europene (4 ani de studiu, licenţă)
Comunicare politică, economică şi socială(masterat)
Relaţii transfrontaliere (masterat)
Regional şi euroregional în domeniul administraţiei publice (masterat)

2006
Comunicare politică, economică şi socială(masterat)
Relaţii transfrontaliere (masterat)
Regional şi euroregional în domeniul administraţiei publice (masterat)

2005
Comunicare politică, economică şi socială(masterat)
Relaţii transfrontaliere (masterat)
Regional şi euroregional în domeniul administraţiei publice (masterat)

2004
Comunicare politică, economică şi socială(masterat)
Lumea rurală şi modernizarea în context euroregional (masterat)
Relaţii transfrontaliere (masterat)

2003
Studii euroregionale (masterat)
Relaţii transfrontaliere (masterat)