Reviste

data ultimei actualizări: 09-03-2015

Analele Universităţii din Oradea, Seria Relaţii Internaţionale și Studii Europene

cover_analerise_1ANALELE UNIVERSITĂŢII DIN ORADEA, SERIA RELAŢII INTERNAŢIONALE ŞI STUDII EUROPENE este o revistă editată de Departamentul de Studii Europene și Relații Internaționale a Universitații din Oradea în colaborare cu Institutul pentru Studii Euroregionale. ANALELE UNIVERSITĂŢII DIN ORADEA, SERIA RELAŢII INTERNAŢIONALE ŞI STUDII EUROPENE este publicată în acest domeniu de cercetare începând din 2009 ca un răspuns la dezvoltarea curriculei și a programelor de cercetare in domeniul relațiilor internaționale și al studiilor europene.

Anul primei apariţii: 2009

Adresa publicației: http://analerise.igri.ro/

Eurolimes

cover_eurolimes_1Concentrarea tematicii unei reviste asupra problemei frontierelor Europene, in Europa zilelor noastre, – asa cum este cazul revistei Eurolimes – pare a fi un demers intarziat, atat din punctul de vedere al procesului integrarii si extinderii Europene cat si din punctul de vedere al asteptarilor cetatenilor Europeni, care doresc sa circule, sa lucreze si sa traiasca unde doresc, fara nici un fel de comstrangeri. Dar problematica frontierelor este mult mai complexa decat pare, mai ales la nivelul fundamentelor dar si a diverselor experiente ale Europei ca un intreg. Specialistii in problema frontierelor sunt convinsi de mutațiile revoluționare pe care acestea le vor suferii în viitor, dar sunt precauți în a afirma că procesul lărgirii Uniunii Europene va determina în final dispariția frontierelor.
Așadar, problematica frontierelor oferă suficient loc pentru dezbatere, revista Eurolimes fiind spațiul pe care Institutul pentru Studii Euroregionale și Departamentul de Relații Internaționale şi Studii Europene a Universitații din Oradea vi-l pun la dispozitie în acest scop.

Anul primei apariţii: 2006

Adresa publicației: http://iser.rdsor.ro/eurolimes.htm

Revista Română de Studii de Securitate

cover_rjss_1

„Timp de decenii – în timp ce cercetarea în domeniul studiilor de securitate a cunoscut un progres rapid în lumea liberă – în România, ca și în alte țări din „blocul socialist”, acest domeniu, atâta vreme cât a existat, a fost ținut departe de ochii și mințile oamenilor obișnuiți. Clasificat ca domeniu secret prin excelență, rezervat unei auto-proclamate elite de specialiști din zona  serviciilor de informații,  caracterul științific al studiilor de securitate a fost unul mult diminuat spre deosebire de cel asociat serviciilor de informații, ca parte integrantă a structurilor de securitate. Faptul că prin acest prim număr este inaugurată o publicație special desemnată acestui tip de studii este rezultatul, dar de asemenea dovada, unor schimbări de sistem și de mentalitate pe care ar trebui să le apreciem la valoarea reală și la înțelegerea lor reală. Este un privilegiu să deschid o publicație ca Revista Română de Studii de Securitate, căreia îi doresc, din acest moment de început, viață lungă cu o contribuție semnificativă în emergența și progresul unui domeniu disciplinar care a fost pentru prea mult timp inaccesibil publicului român cultivat”.
Emil Constantinescu, Președintele României în perioada 1996-2000

Anul primei apariţii: 2010

Revista Română de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene

cover_ROJIRES_1

Jurnalul are ca țintă promovarea cercetării, studiului şi înţelegerii aprofundate a domeniului Relațiilor Internaționale și a Studiilor Europene, aducând împreună cei mai importanți cercetători români alături de nume importante ale mediul academic mondial, străduindu-se să promoveze cercetarea cu un puternic caracter interdisciplinar. Jurnalul este deschis oricăror contribuții pe această temă, indiferent de paradigmele și fundamentele utilizate și nu favorizează o anume abordare teoretică, metodologică sau epistemologică.

Anul primei apariţii: 2012

Adresa publicației: http://www.rise.org.ro/

Ultimul număr: Vol. 2, Nr. 1/2013-2014